22.3.20

Nowość - Mała historia kuchni. Dzieje się je


Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji Mała historia kuchni to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.

Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?

Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?

Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?

Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?

Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?

Gdzie mieściły się stolice smaku?

Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?

Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!

Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów. 

Tytuł: Mała historia kuchni. Dzieje się je
Tekst: Łukasz Modelski
Ilustracje: Adam Pękalski
Wiek: od lat 7
Wydawnictwo: Bajka
Rok wydania: 2020






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękujemy!